Bakanlığımızın kısa, orta ve uzun dönem su ile ilgili stratejilerinin belirlenmesi ve geleceğe ışık tutması maksadıyla Bakanlığımız tarafından I. Su Şurası gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 29 Mart 2021 günü Lansmanı yapılan I. Su Şurası kapsamında; 11 çalışma grubu yer aldı. Çalışma gruplarında Bakanlığımız ile birlikte 56 farklı üniversiteden 130'a yakın akademisyen, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından, 33 ulusal sivil toplum kuruluşundan, büyükşehir belediyelerinden ve su kanalizasyon idarelerinden temsilciler ile su kullanıcılarının da dahil olduğu tüm paydaşlarla birlikte çalışıldı.
7 ay süren yoğun çalışma sonunda oluşturulan Şura Sonuç Bildirgesi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın himayelerinde ve Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’nin katılımlarıyla 21 Ekim 2021 günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde kamuoyuna açıklandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, petrole ve karbon yakıtlara sahip olmak için yapılan mücadelenin artık su alanında olacağını belirterek, "Önümüzdeki 100 yılın en stratejik değeri olan su kaynakları üzerindeki baskı, her geçen yıl daha da artacaktır. Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir." dedi.
Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nden 1. Su Şurası'na canlı bağlantıyla katıldı.
Ülkemizde yer alan su havzalarının tüm bileşenlerini dikkate alarak, oluşturulan milli su envanteri üzerinde karar vericilere destek verilmesi ve ulusal su yönetimi politikamızın belirlenmesi maksadıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Ulusal Su Bilgi Sistemi" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paylaştığı, 28 maddelik Su Şurası Sonuç Bildirgesinin 13. maddesinde:
“Ulusal su bilgi sistemi yaygınlaştırılarak verilerin elde edilmesinde ve paylaşılmasında standardizasyon sağlanacaktır.”